Afdrukken

Kritisch zieke patiënten

Het begrip 'kritische ziekte' verwijst naar een breed spectrum van levensbedreigende medische condities die doorgaans intensieve zorgen vereisen.

 

Omdat het lichaam tijdens ‘kritische ziekte’ vaak in katabole toestand verkeert (meer afbraak dan opbouw) bestaat tijdens ‘kritische ziekte’ een verhoogde behoefte aan specifieke voedingsstoffen, zoals eiwitten en nutriënten die energie leveren. Wordt aan deze behoefte niet voldaan, dan kan het ziekteproces langer duren. Daarnaast hebben patiënten die lijden aan ‘kritische ziekte’ vaak een verstoorde immuunrespons. Dit alles resulteert in een algehele verzwakte en slechte conditie van de patiënt.

 

Bij kritische ziekte is het van groot belang dat er zo vroeg mogelijk wordt voorzien in de specifieke voedingsbehoeften d.m.v. gericht aanbod van bv. eitwitten en energie. Ook is het van groot belang dat het immuunsysteem wordt ondersteund. Dit kan door voeding te verrijken met omega-3-vetzuren uit visolie en met glutamine. Deze voedingssubstraten balanceren en versterken de immuunrespons tijdens het ziekteproces.

Fresenius Kabi levert een breed assortiment parenterale en enterale voedingsproducten waaronder een groot aantal producten die in het bijzonder geschikt zijn voor voedingsondersteuning bij ‘kritische ziekte’.